Terug naar het overzicht

Beweeg- en beleeftuin IJsselmuiden

Op de nieuwe locatie Oosterlanden in IJsselmuiden verleent Philadelphia zorg aan 74 cliënten met een intensieve zorgvraag. 

Hier heeft Stichting Vrienden begin 2019 een beweeg- en beleeftuin gerealiseerd. 
Geen gewone tuin maar een uitdagende omgeving afgestemd op de doelgroep, met hierin verschillende onderdelen die opgenomen zijn in het dagprogramma, om zo het bewegen en beleven te stimuleren. 

Het is een gegeven dat het voor de cliënten van groot belang is dat ze dagelijks naar buiten gaan en zo alle seizoenen kunnen beleven. De buitenlucht en het licht hebben grote invloed op het dag-/nachtritme van de cliënt. Het buiten zijn vergroot de weerstand van het lichaam, heeft positieve invloed op de organen en op de hormoonhuishouding en draagt daardoor bij aan een gezonder leven. De verschillende prikkels buiten zorgen ervoor dat de cliënt alerter blijft en meer ervaart en beleeft. Ook weten we wat beweging met onze cliënten doet. Het maakt ze vitaler, de lichamelijke conditie en de weerstand nemen toe, het vergroot de alertheid en het stimuleert de positieve prikkels. 

In de beweeg- en beleeftuin zijn verschillende natuurgerelateerde elementen geplaatst met aandacht voor zicht, tastzin, geluid, geur en smaak. Denk hierbij aan het voelen van stromend water, het ruiken van de kruidenplanten of het zien van de borders met kleurrijke bloemen, vlinders en vogels. Proeven kan van de fruitbomen, terwijl je het water hoort stromen en de vogels hoort kwetteren. Langs de wandelroute zijn geluidselementen geplaatst zoals klankschalen en windgongen, je kunt bloemen plukken in de pluktuin en picknicken in de boomgaard. 

Deel dit project met je vrienden:Neem ook een kijkje bij andere projecten
Inschrijven nieuwsbrief

Live op Facebook!